Berit Gibsholm Nielsen

Jeg fik lysten tilbage….

De nye briller skulle selvfølgelig være med progressive glas; sådan har det været de sidste 20 år. De skulle forsynes med de bedste glas og et stort læsefelt. Jeg glædede mig, for de gamle briller var nu blevet noget ’slidte’.

Forventningens glæde skulle vise sig at blive den eneste!

Jeg kunne ikke vænne mig til de nye briller. Jeg kunne ganske enkelt ikke finde læsefeltet. Ret hurtig forsvandt lysten til at dyrke mine store interesser: bøger, fotografering og videoredigering. Det var skræmmende.

Flere tilretninger af brillerne. Fornyede synsprøver. Besøg hos øjenlæge. Alt var, som det skulle være. Næsten!

Jeg var heldigvis kommet i kløerne på Inge hos Thiele i Hillerød - en kompetent optiker, der kan mere end sit Fadervor, og efter en ganske enkelt test faldt dommen: SAMSYNSPROBLEMER!

På opfordring kontaktede jeg AP Synspleje i Farum. Der kom jeg i menneskehænder hos Anne Preisler.

Først gennemførte Anne en grundig synsundersøgelse, og heller ikke hun var i tvivl. Kort fortalt var mine øjenmuskler blevet gamle og stive – det var bestemt ikke de ord, Anne brugte – hvorfor øjnenes samarbejde ikke længere var optimalt, og det kneb med at fastholde øjnene i den indaddrejede stilling, som læsefelter kræver.

Efter at have lovet at afsætte 10-15 minutter daglig til hjemmetræning, strikkede Anne et forløb sammen. Det indeholdt 5 konsultationer med 2-3 ugers mellemrum - og så tog vi fat.

Øvelserne var enkle. I begyndelsen arbejdede vi meget med øjnenes bevægelighed. Enkeltvis og sammen. Efterhånden gled øvelserne mere og mere i retning af ’skeletræning’. 3D-briller og rød/grønne materialer tvang øjnene til at arbejde hver for sig. Da jeg så endelig var blevet rigtig god til at skele, skulle jeg lære at dreje øjnene udad. Det var godt nok svært, men med Annes vejledning lykkedes det.

Nu skulle det jo ikke være helt så enkelt. Når øvelserne gled af sted, begyndte Anne at stille krav om, at jeg samtidig kunne føre en samtale, fremføre en tabel eller stave et ord bagfra. Det var bare så svært at holde koncentrationen fanget om begge dele. Men Anne var altid klar med ros.

Cirka midtvejs i forløbet, begyndte jeg igen at læse bøger. Det var en befrielse, og det var alle anstrengelserne værd.

Nu er træningsforløbet forbi. Jeg læser igen meget, og jeg roder ikke længere rundt med mine briller for at ramme læsefeltet. Der mangler blot en optimering af brillerne. Små nuancer som Anne har foreslået ændret.

Jeg har sat stor pris på samarbejdet med Anne Preisler, hendes faglighed, hendes interesse og engagement. At det samtidig har været hyggelige konsultationer, gør bestemt ikke oplevelsen ringere.

Jeg er Anne meget taknemmelig, fordi hun gav mig lysten tilbage….. !