HJERNERYSTELSE

Synsvanskeligheder er blandt de mest almindelige følgevirkninger i forbindelse med hovedtraumer som hjernerystelse og piskesmæld. Det visuelle systems neurale netværk optager en stor del af hjernens samlede kapacitet. Derfor kan et hovedtraume forårsage synsvanskeligheder inden for mange områder.

I 2019 blev der ved akutmodtagelsen i Danmark registreret ca. 20.000 hovedtraumer, og dette tal ligger meget stabilt gennem årene.[1]

Visuelle symptomer

En hjernerystelse kan påvirke personer på forskellige måder og kan give problemer med alt fra at have svært ved at læse og skrive til at køre bil eller være i større forsamlinger. En stor undersøgelse har vist, at 90% af hjernerystelsesramte får et synsproblem efterfølgende.[2] [3]  Dette kan udmønte sig i forskellige symptomer i hverdagen som følgende:

  • Sløret syn

  • Forvirring ved udførelse af visuelle opgaver

  • Svimmelhed/vertigo

  • Orienteringsbesvær

  • Dobbeltsyn

  • Anstrengte øjne

  • Hovedpine

  • Reduceret evne til at fastholde opmærksomheden ved visuelle opgaver

  • Visuel udtrætning

  • Lysfølsomhed

  • Ubehag ved bevægelse i synsfeltet

Neurooptometrisk synstræning

Et genoptræningsforløb af hjernerystelsespatienter er individuelt tilpasset, afhængig af de visuelle problematikker den enkelte har. Der ses en god effekt af den neuro-optometriske synstræning, hvor fokus er på at genoptræne det funktionelle syn.[4] [5] [6] [7] [8] Her arbejdes der med forskellige visuelle færdigheder med henblik på at reducere symptomerne og optimere hjernens evne til at bruge de indtryk, den modtager.[9] Hjernens plasticitet udnyttes, og gennem synstræningen forstærkes nervebaner eller om muligt etableres nye baner.

Udover det neuro-optometriske genoptræningsprogram kan der være yderligere behov for genoptræning ved andre professioner. Herunder fysioterapeuter, osteopater, kiropraktorer, neurologer, neuropsykologer med flere.  Ofte vil en forbedret synsfunktion have en positiv effekt på et optimalt udbytte af anden rehabiliterende indsats.

HJERNERYSTELSE FORSKNINGSPROJECT

Klinikken deltager i nyt forskningsprojekt om syn og hjernerystelse.

Artiklen herunder er fra Dansk center for Hjernerystelse og er forfattet af Kia Heiberg-Jørgensen, kommunikationsmedarbejder på CFH. Vigtigt at opdage synsvanskeligheder tidligere hos hjernerystelsesramte.  

Mange personer med hjernerystelse oplever problemer med deres syn, men for en del af dem bliver deres synsvanskeligheder ikke opdaget, eller opdages for sent, da der I dag ikke sker en todlig og systematisk screening. Et nyt forskningsprojekt har til formål at udvikle screeningsvæktøjer til gavn for denne patientgruppe. En af drivkræfterne bag projektet, neurooptometrist Anne Preisler fra AP Synspleje, uddyber I denne artikel baggrunden for projektet. 

Synsvanskeligheder hos personer med hjernerystelse er ofte et overset problem, selvom disse optræder hos en del hjernerystelsesramte. Synsvanskeligheder er med til at påvirke de hjernerystelsesramtes hverdag, og kan gøre det vanskeligt for dem at vende tilbage til deres arbejde eller studie. 

Visuelle symptomer efter hjernerystelse

De almindeligste visuelle symptomer i forbindelse med synsproblemer efter hjernerystelse er sløret syn og / eller dobbelt syn og anstrengte øjne efter korte perioder med koncentreret nærarbejde, intolerance for skærmarbejde og læsning. Synsproblemer kan også kommer til udtryk som hovedpine. Ofte fortæller de ramte, at de har læseproblemer i form af f.eks. reduceret læsehastighed og forståelse, tendens til at miste læsestedet og generelle vanskeligheder med at holde overblikket i teksten.

Det er almindeligt for de personer, der har synsproblemer efter hjernerystelse, at have intolerance for synsmæssige stimuli også i andre sammenhænge. F.eks. kan de opleve ubehag ved at opholde sig i synsmæssigt travle omgivelser, både i sociale sammenhænge, men også i f.eks. supermarkeder og trafikken. En del døjer med orienteringsbesvær, hvor det er svært at vurdere rumlige forhold korrekt, og de kan have vanskeligheder med dybdeperceptionen. Begge dele gør det vanskeligt for dem at navigere, og der er risiko for, at de fejlvurderer, og støder ind i ting. Nogle døjer med visuelt betinget svimmelhed, ligesom balancen kan være nedsat pga. synsvanskelighederne. Mange er også plaget af lysoverfølsomhed.

Vigtigt at synsvanskeligheder bliver opdaget i tide

Når hjernerystelsesramte med synsproblemer kun bliver behandlet for andre symptomer, kan synsvanskelighederne hæmme behandlingen af de andre symptomer. Det er derfor vigtigt, at synsvanskeligheder hos personer med hjernerystelse bliver opdaget og behandlet i tide.

  • Det er til stor frustration for en del af de patienter, der kommer til os i klinikken, at de ikke har fået opdaget synsvanskelighederne i tide, så de kan få gavn af et specialiseret behandlingsforløb med henblik på at få reduceret deres symptomer, og så de kan vende tilbage til deres job eller studie, fortæller Anne Preisler.

  • Man kan ikke sige, at det er for sent at behandle hjernerystelsesramte med synsvanskeligheder, selvom der er gået lang tid, men vi ser en tendens til, at de ubehandlede synsproblemer bliver tungere, og at behandlingsforløbene varer tilsvarende længere. Derfor er det en god idé at opdage synsvanskelighederne tidligere, end vi gør i dag, forklarer Anne Preisler.

Optometrisk samsynstræning er en konsensusbaseret anbefaling

Ifølge den Nationale Kliniske Retningslinje for hjernerystelse, som Dansk Center for Hjernerystelse har udgivet, er der konsensus blandt fagpersonerne om, at det er god praksis at overveje at tilbyde optometrisk samsynstræning til personer med længerevarende visuelle symptomer efter hjernerystelse, selvom evidensbasis aktuelt er lille.

  • Heldigvis er der kommet væsentligt større fokus på synsproblemer i forbindelse med hjernerystelse de senere år. Men der er behov for en mere systematisk screening for synsproblemerne i tide. Aktuelt findes der ikke et letanvendeligt screeningsinstrument til at afdække synsvanskeligheder, som er specifikt valideret for hjernerystelsesramte, siger Anne Preisler.

Udvikling af to screeningsværktøjer

Forskningsprojektet har derfor til formål at udvikle to screeningsværktøjer. Det ene screeningsværktøj er et spørgeskema, der skal være med til at afdække visuelle klager hos hjernerystelsesramte. Det andet er et eye-tracking baseret screeningsværktøj.

De to screeningsværktøjer vil kunne hjælpe til en hurtigere identifikation af de hjernerystelsesramtes visuelle udfordringer, så der efterfølgende kan følges op med en grundigere udredning og behandling hos en neurooptometrist, til gavn for de ramtes samlede behandlingsforløb.

Projektdeltagere

Projektet ledes af en styregruppe bestående af: Hana Mala Rytter (Dansk Center for Hjernerystelse, Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital), Anne Preisler (AP Synspleje), Dan Witzner Hansen (IT Universitet), Frank Humle (Center for Hjerneskade) og Martin Stolpe Andersen(konsulent). Undersøgelserne af målgruppen vil foregå hos AP Synspleje, Roskilde Synspleje, Privatsyn og på IT Universitetet. Projektdeltagere rådgives desuden af et ekstern Advisory board bestående af både udenlandske og danske eksperter.

Se mere om symptomer på følgende hjemmesider:

https://noravisionrehab.org/patients-caregivers/about-brain-injuries-vision/common-vision-problems-symptoms-following-a-brain-injury

https://noravisionrehab.org/patients-caregivers/about-brain-injuries-vision/dizziness-balance-problems-related-to-vision

For yderligere information henvises til:

 

[1] Dansk tidsskrift for akutmedicin. 2019 vol 1.

[2] Occurrence of oculomotor dysfunctions in acquired brain injury: A retrospective analysis. Kenneth J. Ciuffreda, O.D., Ph.D., Neera Kapoor, O.D., M.S., Daniella Rutner, O.D., M.S., Irwin B. Suchoff, O.D., D.O.S., M.E. Han, O.D.,and Shoshana Craig, O.D.

[3] Traumatic Brain Injury Visual Consequences, Diagnosis, and Treatment. Kenneth J. Ciuffreda, OD, PhDa,*, Diana P. Ludlam, BS,COVTa,

Naveen K. Yadav, BS Optom, MS, PhDb, Preethi Thiagarajan, BS Optom, MS, PhDa

[4] Vision Therapy for Post-Concussion Vision Disorders. Michael Gallaway*, Mitchell Scheiman†, and G. Lynn Mitchell‡

[5] Effect of oculomotor rehabilitation on vergence responsivity in mild traumatic brain injury Preethi Thiagarajan, BS Optom, MS, PhD;* Kenneth J. Ciuffreda, OD, PhD Department of Biological and Vision Sciences, State University of New York College of Optometry, New York, NY.

[6] Vision Therapy for Binocular Dysfunction Post Brain Injury, Joseph Samuel Conrad*, G. Lynn Mitchell†, and Marjean Taylor Kulp‡

[7] Accommodative and Vergence Dysfunctions in mTBI: Treatment Effects and Systems Correlations. Preethi Thiagarajan, BS Optom, MS, PhD State University of New York, College of Optometry, New York, New YorkKenneth J. Ciuffreda, OD, PhD State University of New York, College of Optometry, New York, New York

[8] Vision therapy for oculomotor dysfunctions in acquired brain injury: A retrospective analysis. Kenneth J. Ciuffreda, O.D., Ph.D., Daniella Rutner, O.D., M.S., Neera Kapoor, O.D., M.S., Irwin B. Suchoff, O.D., D.O.S., Shoshana Craig, O.D., and M.E. Han, O.D.

[9] Traumatic Brain Injury Visual Consequences, Diagnosis, and Treatment. Kenneth J. Ciuffreda, OD, PhDa,*, Diana P. Ludlam, BS,COVTa,

Naveen K. Yadav, BS Optom, MS, PhDb, Preethi Thiagarajan, BS Optom, MS, PhDa.